Nový veliteľ 1. mb M. Kováč má za úlohu ďalšiu profesionalizáciu ozbrojených síl

18.02.2003 Celý región

Dokončiť profesionalizáciu tankového práporu v Trebišove a reorganizovať veliteľstvo brigády sú jedny z hlavných tohoročných úloh veliteľa 1. mechanizovanej ...
Dokončiť profesionalizáciu tankového práporu v Trebišove a reorganizovať veliteľstvo brigády sú jedny z hlavných tohoročných úloh veliteľa 1. mechanizovanej brigády (1. mb) generála Rudolfa Viesta Ozbrojených síl (OS) SR v Prešove Miroslava Kováča. Do funkcie nastúpil 14. novembra 2002 a 21. januára sa po prvýkrát stretol v Prešove s novinármi na tlačovej konferencii.

Aj rozvoj spolupráce s médiami považuje nový veliteľ za jednu zo svojich priorít. 1. mb. splnila vo výcvikovom roku 2002 všetky stanovené úlohy vo výcviku a v profesionalizácii svojich jednotiek V celej brigáde mali prijať 369 profesionálov na poddôstojnícke hodnosti, napokon ich prijali 434. V tomto roku by tento počet mal činiť 240 osôb. Plne profesionalizovaný je napr. ženijný prápor dislokovaný v Michalovciach, ktorý je zapojený do realizácie multilaterálneho projektu Tisa. Najhoršia situácia je v tomto procese v Prešove, ale tu nie sú rozmiestnené bojové, ale len logistické útvary. Kováč má 46 rokov a v roku 1977 absolvoval VŠ pozemného vojska v Brne. V 90. rokoch bol na viacerých zahraničných kurzoch. Za veliteľa 1. mb prišiel z Veliteľstva pozemných síl (V-PS) OS SR v Trenčíne, kde zastával funkciu náčelníka správy operačnej prípravy. Vymenil Jaroslava Vývleka, ktorý odišiel na V-PS OS a v súčasnosti zastáva funkciu zástupcu veliteľa PS OS SR.
 

Vyberte región